Vraag onze GRATIS whitepaper aan: “Wayfinding en branding voor gebouwen en omgeving".
Meer dan 50 pagina’s boordevol tips en inzichten voor een perfect samengaan van wayfinding, signalisatie en corporate branding.
- Het belang van wayfinding voor gebouwen en omgeving
- Tips en inzichten voor een succesvolle wayfinding en bewegwijzering
- Het ultieme stappenplan voor de implementatie
Lumac Signs verzorgt wayfindingprojecten vanuit een all-round expertise, met analytische methodieken en doelgericht design. We zijn wayfinding partner voor bedrijven, (zorg)instellingen en (interieur)architecten.
Wij begeleiden uw wayfinding traject, zoals we graag zeggen: van A naar Bestemming.
Wat is dat, wayfinding?
Wayfinding betekent letterlijk ‘de weg vinden’ en is een allesomvattend begrip voor de informatiemiddelen die daarbij gebruikt worden. Al in de oudheid vindt men tal van wayfinding voorbeelden om mensen in een onbekende omgeving in de juiste richting te gidsen. Stel u voor dat u in het ziekenhuis op bezoek komt, of in de supermarkt of op de luchthaven probeert te navigeren, zonder wayfinding. Dankzij signalisatie of bewegwijzering helpt wayfinding mensen om vlot de weg te vinden.
Wayfinding en signage design
Veel mensen denken onterecht dat dit enkel om saaie standaardborden draait. Bij Lumac Signs komen we met wayfinding-oplossingen die naast duidelijk en functioneel ook originele sfeerscheppers zijn. Wij begrijpen dat elke omgeving anders is, en werken samen met de stakeholders de meest optimale oplossingen op maat uit.
Waarom een wayfinding specialist?
De term wayfinding is wellicht wat verwarrend. Sommige pioniers in dit veld spreken daarom ook van ‘wayshowing’, want een goed uitgedachte wayfinding toont eigenlijk de weg. Dit is van groot belang voor instellingen of ondermeningen vanwege:
- Het nut voor klanten of bezoekers. Mensen die in een onbekende omgeving de weg moeten zoeken ervaren stress en frustratie, en verliezen onnodig veel tijd. Vooral in grote instellingen is heldere signalisatie van cruciaal belang, bijvoorbeeld in ziekenhuizen of op universiteitscampussen;
- Het nut voor de instelling of organisatie zelf. Een goede wayfinding levert een positieve klantervaring op en helpt een organisatie efficiënter te werken. Dit is goed voor het imago van de organisatie en voor de algehele productiviteit.
Integratie van communicatie in de omgeving
Bovendien biedt bewegwijzering diverse creatieve oplossingen om uw merk of brand te versterken. Of om de interieurbeleving van de locatie of omgeving positief bij te sturen. Mensen maken een soort ‘psychologische kaart’ van een omgeving en uw merk of andere marketingsignalen krijgen daardoor rechtstreekse ingang in het hoofd van uw bezoeker. Ook herkenningspunten of ‘landmarks’ kunnen daar hulp bij bieden.
Hoe werkt een wayfinding traject?
Zoals goede wayfinding de mensen op hun weg helpt, begeleidt Lumac Signs u bij elke stap van uw traject. Een goede wayfinding begint altijd bij een doordachte studie die bestaat uit:
- Een intake met alle stakeholders;
- Een eerste locatiebezoek of audit;
- Een grondige inventarisatie van de locatie;
- Een circulatiestudie; en
- Ontwerp en visualisatie van de methodiek.
Locatiebezoek of audit
Onze wayfinding analyst komt de locatie inspecteren voor een duidelijk zicht op de schaalgrootte en complexiteit van het project. We maken kennis met de morfologie van de omgeving en de gebouwen. We beleven de direct zichtbare elementen (oriëntatiepunten) en eigenschappen van het terrein.
Voor de optimalisatie van een reeds bestaande wayfinding raden wij een audit aan. Welke signalisatie is er reeds aanwezig? Welke knelpunten vinden we in de wayfinding? Welke keuzes, zowel makkelijk realiseerbare als meer ingrijpende, moeten er gemaakt worden?
Grondige inventarisatie van de omgeving
Na het locatiebezoek kan er een gerichte inventarisatie plaatsvinden van het terrein. Hierbij brengen we alles zorgvuldig fotografisch in beeld: de omgeving, gebouwen, mogelijke trajecten (van punt A naar punt B, van punt B naar punt F) en eindbestemmingen, alles brengen we gedetailleerd in kaart. Dit deel van de voorstudie maakt de psychologische circulatiestudie mogelijk en bepaalt de uitwerking van de wayfinding methodiek.
Circulatiestudie
Op basis van het locatiebezoek en de inventarisatie van de site werken we een circulatiestudie uit. Hierbij wordt zowel gekeken naar de huidige mensenstromen als naar de wenselijke wayfinding. Vanuit een helicopter view brengen we de circulatie van de omgeving in kaart: van buiten naar binnen en vice versa. We bekijken dit vanuit het standpunt van verschillende doelgroepen: bijvoorbeeld bezoekers of klanten, werknemers, leveranciers, enzovoorts. Elke doelgroep heeft zijn eigen specifiek informatiebehoefte en eindbestemmingen.
Ontwerp en visualisatie van de methodiek
Rekening houdend met de verschillende situaties op de site werken we een methodiek en ontwerp uit die daarop toegepast kan worden. We leggen vast welke informatie en welke types signalisatie nodig zijn. Binnen de uitstraling van de locatie stellen wij een passende vormgeving en materiaalgebruik voor. We visualiseren de infopunten, grondplannen, wegwijzers, oriëntatieborden, trap- en liftborden, herkenningspunten, …)
All-round trajectbegeleiding
Na het voortraject ligt er nu een duidelijke methodiek vast. Deze vormt de basis voor de praktische realisatie van de wayfinding. Nu kan er gestart worden met de uitwerking van het concept, de vormgeving, de grafiek, maar ook met de productie. Doordat we een all-round wayfinding partner zijn kunnen we de meeste signalisatie in-house produceren, zodat u verzekerd bent van een optimaal resultaat.